Beat Just Takayama Ukon, de Catalunya al JapóEl Beat Just Takayama Ukon va ser un samurái japonès que va tenir un paper molt important a la propagació de la espiritualitat de Sant Ignasi de Loyola. De petit va ser convertit al cristianisme i va ser batejat amb el nom llatí de Just, tots aquests canvis no li van ser molt positius socialment ja que va patir les conseqüències de Tokugawa que desconfiava del progres que estava adoptant la fe cristiana al Japó.

L’any 1614, Tokugawa va decidir expulsar del país a tots els missioners y va prohibir als japonesos practicar el cristianisme però Takayama va abandonar totes les seves possessions y pertinences físiques però no va abandonar la fe i va sortir del país en direcció a Filipines que en aquella època era de la Corona Espanyola. Uns anys després viatjà a Manila on va morir. La seva tasca el va convertir en causa màrtir i hi van haver varis intents de beatificar-lo fins l’any 2017 que la Conferència Episcopal Japonesa ho va aconseguir.

En motiu d’aquesta beatificació l’any 2017, en Santi i la Maria Àngels, missioners de l’actualitat al Japó, i amb la inquietud de voler posar el Beat en el seu pessebre, es van posar en contacte amb mi per tal de poder reproduir-lo y poder completar el seu pessebre al Japó.

Actualment la pintura original del Beat està a la Catedral d’Osaka al Japó, però a mesura que em vaig endinsar en aquest nou encàrrec vaig arribar a la Cova de Sant Ignasi de Manresa (Catalunya) on hi ha un mosaic on surt la figura del Beat. En el següent “link” podreu llegir l’article de la Vanguardia on s’explica la historia de Takayama.

http://www.lavanguardia.com/cultura/20180710/45786281245/que-hace-un-samurai-en-el-mosaico-de-una-capilla-cristiana.html

El passat dimecres 28 de novembre de l’any 2018 es va presentar la figura al Cardenal d’Osaka que segons paraules textuals va dir que “És la figura més maca que he vist fins ara sobre el beat” i va permetre exposar-ne dos a la Catedral d’Osaka i a disposició de qui les vulgui comprar.

El bisbe auxiliar Josep Maria Abella, un claretià de Lleida, va ser present, i en funció de traductor, a l’entrega de la figura que se li va fer al Sant Pare (Papa Francesc), al Vaticà, on va comentar que li agradava molt l’escultura però sobretot que l’espasa del samurai s’hagués convertit en una creu.